20.06.2025     1925     Автор: Nataliesartbg
Снимка: Pixabay

Белгия често остава в сянката на своите съседи, когато става дума за гастрономия, но истинските пътешественици знаят: тук се крият някои от най-вкусните и оригинални ястия в Европа. Ето 10 от тях, които не бива да пропускаш:

1. Карбонада фламанда (Carbonade Flamande)

Телешка яхния, приготвена с белгийска бира, карамелизиран лук и горчица. Богата, плътна и идеална за студени дни.

2. Миди с пържени картофи (Moules-frites)

Класическо белгийско ястие — миди, задушени в бяло вино, чесън и магданоз, сервирани с хрупкави пържени картофи.

3. Змиорка в зелен сос (Paling in ’t groen)

Змиорка, приготвена с билки като киселец, кресон и магданоз, която придава на ястието характерен зелен цвят.

4. Белгийски вафли

Съществуват два основни вида — брюкселски (леки и хрупкави) и льожски (по-плътни и карамелизирани). И двете са задължителни.

5. Пържени картофи (Frites)

Да, белгийците твърдят, че именно те са ги измислили. Сервират се с майонеза или пикантни сосове и са издигнати в култ.

6. Сиви скариди (Crevettes grises)

Малки, сладки скариди от Северно море, често сервирани в крокети или пълнени в домати.

7. Тортелини с месо (Stoemp)

Картофено пюре, смесено със зеленчуци и поднесено с наденица или месо — белгийският отговор на комфортната храна.

8. Бисквити с къса кора (Speculoos)

Ароматни бисквити с канела и карамел, традиционно свързани с празника на Свети Никола, но обичани целогодишно.

9. Шоколад

Белгийският шоколад е световно признат — от ръчно изработени пралини до луксозни брандове като Neuhaus и Pierre Marcolini.

10. Бира

Не е храна, но е неразделна част от белгийската трапеза. Съществуват над 1 000 вида — от трапистки до плодови, всяка със свой характер.

 



Свързани статии
Туризъм

Фес - душата на Мароко и пазителят на времето

Градът, в който историята диша, ароматите омагьосват, а занаятите оживяват ...
06.11.2025
Туризъм

В подводното царство на сепиите в Австралия - само за смелчаци

Това е визуален спектакъл от природа: пулсиращи цветове, хореографии и миго...
22.07.2025