20.06.2025     1036     Автор: Nataliesartbg
Снимка: Pixabay

Каталунската кухня не е просто част от испанската — тя е самостоятелна кулинарна вселена, в която се преплитат средиземноморски аромати, селски традиции и иновативен дух. Съчетавайки продукти от морето (mar) и планината (muntanya), тази кухня създава вкусове, които изненадват и вдъхновяват.

История, написана със зехтин и подправки

Каталуния е родината на първата испанска кулинарна книга — Llibre de Sent Soví от XIV век. Оттогава насам регионът развива кухня, която уважава сезонността, използва местни продукти и не се страхува от смели комбинации — като пиле с скариди или риба с ядки и плодове.

Иконични ястия, които разкриват душата на Каталуния

  • Pa amb tomàquet — препечен хляб, натъркан с домат, зехтин и сол. Семпло, но гениално.

  • Escudella i carn d’olla — богата яхния с месо, зеленчуци и тестени изделия, традиционно ястие за зимата.

  • Mar i muntanya — ястия, които съчетават месо и морски дарове, като pollastre amb escamarlans (пиле със скариди).

  • Calçots — вид пролетен лук, печен на скара и сервиран със сос romesco — звезда на традиционните calçotades.

  • Escalivada — печени патладжани, чушки и лук, поднесени със зехтин и чесън.

  • Suquet de peix — рибена яхния с картофи, чесън и picada — паста от ядки, хляб и подправки, която придава дълбочина на вкуса.

Десерти с характер

  • Crema catalana — каталунският отговор на крем брюле, с аромат на лимон и канела

  • Panellets — бадемови сладки, традиционни за Деня на Вси светии

  • Coca de Sant Joan — сладък хляб с плодове, сервиран по време на лятното слънцестоене

Вино и пенливи изкушения

Каталуния е дом на прочутите вина от Приорат и Пенедес, както и на кава — пенливо вино, което съперничи на шампанското. Производители като Freixenet и Codorníu са световно признати.

Защо да опиташ Каталуния през вкуса ѝ

Каталунската кухня е пътуване — през планини, брегове и векове. Тя е едновременно селска и изискана, традиционна и експериментална. И най-хубавото е, че можеш да я откриеш както в гурме ресторант, така и в малка таверна с изглед към Средиземно море.