Холандската кухня е известна със своите прости, но вкусни ястия, които съчетават традиционни съставки и модерни влияния. Ако планирате посещение в Нидерландия, ето някои от най-емблематичните ястия, които трябва да опитате.
Основни ястия
-
Stamppot – традиционно ястие от намачкани картофи, смесени със зеле, моркови или карфиол, често сервирано със свинска мас или масло.
-
Erwtensoep – гъста грахова супа, приготвена с кромид лук, целина, моркови и пушена наденица.
-
Hutspot – зеленчуково пюре от картофи, моркови и лук, подправено със сол, черен пипер и масло.
-
Kipsaté – малки пилешки шишчета, сервирани с лют фъстъчен сос.
-
Hachee – задушено говеждо месо със зеленчуци, поднесено с картофи и моркови.
Предястия и закуски
-
Haring – леко осолена херинга, сервирана с кисели краставички и лук.
-
Kroketten – дълбоко пържени рулца, пълни със смляно говеждо месо, подправено с лук и индийско орехче.
-
Bitterballen – малки, кръгли хапки от телешка кайма, покрити с галета и изпържени до златисто.
Десерти
-
Poffertjes – малки, подобни на палачинки сладкиши, поръсени с пудра захар.
-
Tompouce – десерт с три слоя блатове, разделени от ванилов крем и покрити с глазура от шоколад или карамел.
-
Appelbeignets – понички с ябълки, канела и индийско орехче, сервирани с пудра захар или кленов сироп.
Холандската кухня предлага уникални вкусове и традиции, които ще направят всяко пътуване още по-вълнуващо. Ако сте любители на богати и засищащи ястия, Нидерландия ще ви очарова със своите кулинарни изкушения.








